Article | Research

Kör bara – gör bara!

Share

Att sätta mål och dessutom uppnå dem är en rejäl utmaning för de flesta. Men det finns de som lyckas och flertalet av dessa har använt SMART. Ett välkänt och beprövat verktyg som står för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt.

Text: Anna Ogeborg / Foto: Stefan Snyman

Grundprincipen är helt enkelt att göra sina mål så konkreta som möjligt för att öka sannolikheten att de uppnås. Vår VD Assan Njie, fd MMA-fighter i Europa, kan det mesta om målsättning. På obligatoriska träningspass med personalen knackar han alltid fingret i huvudet och säger: det sitter här, ni vet att ni klarar det – bara ni kör!

Och visst sitter mycket i det mentala. Vare sig det gäller att springa varvet under 2 timmar eller komma igång med träningen är det alltid dina negativa tankar som är största boven till ett misslyckande. Ursäkter och undanflykter är väldigt lätt att ta till om man inte är mentalt förberedd.

Kul på vägen

Det låter som en klyscha att påminna sig om vikten att ha kul på vägen för att lyckas, men så är det. I en studie som presenteras i Personality and Social Psychology Bulletin har forskarna hittat något mycket intressant – det ser ut som att det inte är målet i sig dvs gå ner i vikt eller träna, som motiverar oss att fortsätta. Det handlar snarare om att vikten av att ha roligt på vägen mot målet.

Forskarna frågade personer som tränade på gym om hur rolig de tyckte att träningen var och hur viktigt det var att vara i fysisk bra form. Sedan mätte de hur ofta och hur länge personerna tränade. Det visade sig att de som tränade mest och längst också var de som hade kul på vägen. De som hade prioriterat att det var viktigt att bara vara i fysisk topptrim, tröttnade fortare och tränade mer sällan.

Slutsatsen forskarna drar är att det inte är det långsiktiga målet i sig som ger oss motivation under våra dagliga aktiviteter. Det är helt enkelt hur roligt vi har under resan mot målet som avgör om vi lyckas eller ej.

Ett löfte är ett löfte

Lika lätt som det är att skåla in nyåret med ett nytt löfte, lika lätt är det att misslyckas. Eller? Fem månader har gått sedan nyårsafton och frågan är hur många som fortfarande håller sitt löfte? PTP-psykologen Martin Oscarsson har tillsammans med Per Carlbring, professor i klinisk psykologi och Alexander Rozental, forskare, genomfört den största vetenskapliga studien någonsin om denna tradition. När Martin, då psykologstudent på Stockholms universitet, skulle välja ämne för en examensuppsats valde han att titta närmare på hur väl svenska folket håller sina nyårslöften. Han kom fram till att det är typen av målsättning som kan avgöra om det blir framgång eller besvikelse.

Studien blev inte bara världens största hittills inom området, utan är också unik genom den långa uppföljningsperioden. Enligt studierapporten ingick över 1000 personer i den internetbaserade studien och dessa deltagare följdes under 12 månader med regelbundna avstämningar.

Målsättningen viktig

Hur gick det med studien? Jo, resultatet från Martin Oscarssons studie visar på att den kanske enskilt viktigaste faktorn för att lyckas med att hålla nyårslöftet är själva målsättningen. Det framkom att det fanns en signifikant skillnad i framgång mellan deltagare som haft ett närmandemål, sådant du vill börja göra eller göra mer av, och ett undvikande mål – äta nyttigare, sluta röka, sluta stressa etc.

Det verkar faktiskt vara så enkelt att formulerar du ditt mål som ett närmandemål, i form av en ny vana som ersätter det du vill sluta med, så lyckas du bättre. Studien visar att 59 procent av deltagarna med närmandemål lyckades hålla sina löften även efter 12 månader. De som hade satt ett undvikandemål var 47 procent.

Små steg i rätt riktning

Om vi återkopplar till SMART-modellen är den tydligt kopplad till motivation, beslutsamhet och tid. För att lyckas är det viktigt att hålla liv i den inre motivationen. Ett sätt att klara detta är att tidsbestämma sitt mål och skapa delmål på vägen. Vi gillar ju belöningar och delmålen är ett bevis på att vi är på rätt väg. Ge dig själv en fin morot när du lyckats att ta det första steget och sikta på ett helt morotsland när du nått hela vägen. Att hela tiden längta och se ”moroten” på näthinna är bästa medlet när orken, inspirationen och lusten saknas. Skulle det komma ett bakslag är det bara att vara på det igen och inte se det som ett misslyckande.

Ge dig själv en fin morot när du lyckats att ta det första steget och sikta på ett helt morotsland när du nått hela vägen.

Ett bra tips är att varje dag göra någonting som för dig ett steg närmare målet. Är första delmålet att gå på ett träningspass – packa väskan och boka ett pass! För vissa kan ett delmål vara att ta sig till gymmet och sedan gå hem. Är det väl gjort kan du med gott samvete ge dig själv en klapp på axeln. Du är nämligen ett steg närmare ditt stora mål.

Källa: http://psykologtidningen.se/2018/12/19/hallbara-nyarsloften-en-fraga-om-malsattning/

Article | Basic

Ät rätt före och efter din träning

Read the article

Article | Basic

”Äggstra” bra läsning!

Read the article